Thursday, December 8, 2011

"Μετά την τριήμερη απεργία τι;"



Νέος Κόσμος: 5-12-2011


Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι.

Oι 850 εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα. Ίσως τον μεγαλύτερο που έχουν δώσει ποτέ εργαζόμενοι σε μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα. Την Κυριακή ολοκληρώθηκε η τριήμερη απεργία στην "Ελευθεροτυπία" την οποία κηρύξατε μετά από πρόταση της συνέλευσης των εργαζομένων. Ηταν η τρίτη κατά σειρά απεργιακή κινητοποίηση, καθώς έχει προηγηθεί μια 24ωρη και μια 48ωρη απεργία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα.

Η διοίκηση, επικαλούμενη οικονομικό πρόβλημα, εξακολουθεί να μην μας πληρώνει και υποστηρίζει, όπως ήδη γνωρίζετε από την επιστολή που σας έστειλε ο γενικός διευθυντής της Χ.Κ Τεγόπουλος, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για να πάρει δάνειο. Ένα δάνειο που ακόμα κι αν χορηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος του θα δοθεί για αποζημιώσεις και όχι για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Η διοίκηση επίσης έχει καταστήσει σαφές ότι η συνέχιση έκδοσης της εφημερίδας εξαρτάται άμεσα από την χορήγηση του δανείου και θεωρεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τις διαπραγματεύσεις. Υπό αυτή την έννοια οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη δουλειά μας, για τα δεδουλευμένα μας και γενικά για τα οικονομικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Συνάδελφοι το ερώτημα που τίθεται πλέον ευθέως είναι:

"Μετά την τριήμερη απεργία τι;"

Πιστεύω ότι η απάντηση των σωματείων και κυρίως της ΕΣΗΕΑ στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να είναι καθοριστική και υπεύθυνη.

Γι' αυτό θεωρώ αναγκαίο άμεσα:

-Να χαράξετε στρατηγική αντιμετώπισης της μεγάλης κρίσης αξιολογώντας με ρεαλισμό όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα. Η κρίση στην "Ελευθεροτυπία" αν δεν ελεγχθεί με τον καλύτερο τρόπο για τους εργαζόμενους αλλά και και το ίδιο το μέσο, θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες σχεδον στο σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ

-Να ζητήσετε απο την διοίκηση αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά της επιχείρησης και για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να ξεπεράσει το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο πλήττει πρωτίστως τους εργαζομένους.

-Να ενημερώσετε εντός της εβδομάδας σε συνέλευση τους εργαζομένους για τις κινήσεις τις οποίες θα κάνετε και να ακούσετε τις απόψεις τους.


Πάνος Σώκος
εκπρόσωπος των συντακτών

No comments: