Thursday, October 6, 2011

Εικόνα καταστροφής για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ


Ως ένα "δελτίο καταστροφής" χαρακτήρισε συνάδελφος εκπρόσωπος των συντακτών μεγάλης εφημερίδας τη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι. Και δεν είχε άδικο. Σε όλη τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης δεν άκουγες τίποτα άλλο παρά μόνο για δεκάδες απολύσεις που γίνονται καθημερινά και για εκατοντάδες που αναμένονται στους αμέσως επόμενους μήνες, για δεδουλευμένα μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους, για μεγάλες μειώσεις μισθών μέσω των ατομικών συμβάσεων τις οποίες οι συνάδελφοι υπογράφουν  υπό το καθεστώς πιέσεων, απειλών, απαισιοδοξίας, για εκδικητικές απολύσεις εκείνων που αρνούνται, να τις υπογράψουν, για κλείσιμο εφημερίδων ή για εκβιαστικές απειλές εκδοτών ότι θα κλείσουν τις εφημερίδες αν δεν "συμμορφωθούν" οι εργαζόμενοι και δεν σκύψουν το κεφάλι, να δουλεύουν απλήρωτοι ή με ψίχουλα.

"Δεν είμαστε στο σημείο μηδέν, είμαστε υπό το μηδέν"  είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ  Δημήτρης Τρίμης στην εισήγησή του και έθεσε ως έναν από τους βασικούς στόχους  της Ένωσης τούτη την περίοδο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.  Είπε ακόμα ότι εκτός από την υπογραφή ΣΣΕ, στόχοι της ΕΣΗΕΑ ειναι ακόμα το πάγωμα των απολύσεων, το σταμάτημα της βίαιης αναδιοργάνωσης του χώρου και  υποστήριξε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα: Κυλιόμενες και γενικευμένες απεργίες, στάσεις εργασίας, επισχέσεις εργασίας. Έκανε γνωστό ότι ήδη είναι 450 συνάδελφοι εγγεγραμμένοι επίσημα ως άνεργοι χωρίς να  λαμβάνονται υπόψιν οι άνεργοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ο εκπρόσωπος των συντακτών της "Ε", της "Κ.Ε" και του enet.gr ενημέρωσε για την κατάσταση που βιώνουμε από τον Ιούλιο. Για τους τρεις μήνες που είμαστε απλήρωτοι, για  τη δραστική μείωση προσωπικού που αναμένεται να γίνει με "συναινετικές" και ομαδικές απολύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο για να καλυφθεί "το πλάνο εξυγίανσης και της μείωσης κατα 50% του κόστους" (που σημαίνει ότι οι απολύσεις μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 250 εως 400), για το δίλημμα της διοίκησης "ή θα φυγει ο κόσμος ή η εφημερίδα δεν βγαίνει".

Από την ενημέρωση των εκπροσώπων στα άλλα μέσα ενημέρωσης πρόκυψε μεταξύ άλλων ότι:

-Στον Φίλαθλο οι συνάδελφοι έχουν επίσχεση εργασίας επειδή είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι ενώ ο εκδότης Γ. Κουρής ειδοποίησε  την Τετάρτη τον εκπρόσωπο ότι θα κλείσει άμεσα την εφημερίδα.

-Στο Άλτερ οι συνάδελφοι κοντά ένα χρόνο τώρα δεν πληρώνονται ή πληρώνονται έναντι χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.

-Στο Πρώτο Θέμα έχουν γίνει μειώσεις μισθών τον περασμένο Απρίλιο.

-Στο ΔΟΛ (Βήμα, Νέα) την περασμένη εβδομάδα έγιναν 30 απολύσεις - περίπου οι 12 χωρίς την "συναίνεση" των  εργαζομένων - και κανείς δεν λέει ότι δεν θα συνεχισθούν οι απολύσεις.

-Στον  Πήγασο (Έθνος, Ημερησία, Γκολ) οι απολύσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και μέχρι στιγμής το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 250 άτομα και στόχος του εκδότη είναι να φύγουν άλλοι τόσοι.

-Στο Σταρ έχουν γίνει μειώσεις μισθών κατά 11% με ατομικές συμβάσεις, τις οποίες έχουν υπογράψει 100 συντάκτες, από τους 130.

-Στο ρ/σ του ΑΝΤ1 έχει γίνει μείωση μισθών κατά 15% με ατομικές συμβάσεις.

-Στην ΕΡΤ έχει γίνει τέσσερις φορές μείωση μισθών τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, ενώ στο ΑΠΕ  είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο.

1 comment:

moisis said...

Παιανία, Τετάρτη, 05.10.2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ


Το Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου κι εκ μέρους των εργαζομένων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους καθυστερεί η εργοδοσία, για να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.
Εδώ και τρεις περίπου μήνες οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (Ελευθεροτυπία) παραμένουν απλήρωτοι έχοντας πάρει κάποια έναντι, με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση δεν έχει λεφτά και διαπραγματεύεται νέο δάνειο.
Παρά μάλιστα το γεγονός ότι αναμένεται η υπογραφή δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, η διοίκηση της επιχείρησης έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι από το ποσό αυτό μόλις 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα οφειλόμενα μέχρι τον Ιανουάριο όταν το κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ το μήνα(!). Τα λεφτά του δανείου θα διατεθούν για «εθελοντικές» αποχωρήσεις εργαζομένων, στην ουσία για τη μαζική απόλυση άγνωστου αριθμού εργαζομένων, στα πλαίσια ενός αόριστου και απροσδιόριστου επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης για το οποίο η ίδια η διοίκηση τονίζει ότι θα χρειαστούν και νέα δάνεια.
Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ζητούν και δικαιούνται την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καλώντας τους μετόχους της εταιρίας να τη χρηματοδοτήσουν. Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη για παραλείψεις, κακοδιαχειρίσεις ή άλλα προβλήματα, ούτε μοιράζονταν τα κέρδη την εποχή των «παχιών αγελάδων».

Το Δ.Σ.