Monday, October 3, 2011

Παρέμβαση του διασωματειακού για την μισθοδοσία ζήτησαν οι εκπρόσωποι - Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Πέμπτη

Την παρέμβαση του διασωματειακού στη διοίκηση της Χ. Κ Τεγόπουλος για την μη καταβολή της μισθοδοσίας ζήτησαν με επιστολή τους στις 3 Οκτωβρίου  ο εκπρόσωπος των συντακτών Πάνος Σώκος και ο εκπρόσωπος του προσωπικού Τάσος Μαμουνάς. Η επιστολή αναγνώσθηκε στην συνεδρίαση του διασωματεικού που έγινε το απόγευμα  στα γραφεία  της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια κλείσθηκε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή  της Χ. Κ Τεγόπουλος Αντώνη Πολυκανδριώτη για αύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου (εκ παραδρομής χθες γράφτηκε ότι η συνάντηση είναι την Πέμπτη) στις 5 το απόγευμα.

Η επιστολή των εκπροσώπων είναι η εξής:

 Προς το Διασωματειακό.

 Κύριοι συνάδελφοι,

  Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος (συντάκτες, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό) που εκδιδει τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και εχει την ιστοσελιδα "enet.gr", παραμένουν απλήρωτοι  από τις 15 Ιουλίου. Την περασμένη  Πέμπτη η διοίκηση δια του γενικού διευθυντή μας ανακοίνωσε ότι από δάνειο 8 εκ ευρώ, που αναμένεται να εξασφαλισθεί και επισήμως εντός των ημερών,  τα τρία εκατομμύρια θα δοθούν στη μισθοδοσία, τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και τα άλλα πέντε εκατομμύρια θα δοθούν σε αποζημιωσεις  εργαζομενων που θα αποχωρήσουν   μεχρι τον Δεκεμβριο στο πλαισιο  ενος " σχεδιου εξυγιανσης" που προβλεπει δραστική μείωση του κόστους. Ομως αυτα τα τρια εκατομμυρια δεν επαρκουν για να καλυψουν το σύνολο της μισθοδοσίας και να εξοφληθουν τα δεδουλευμενα. Αυτο σημαινει  οτι τον Δεκέμβριο οι απλήρωτοι μηνες θα υπερβαίνουν τους 3,5. Παραλληλα η διοικηση εχει ανακοινωσει οτι θα πρεπει να φύγουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι, γιατι διαφορετικα η εφημεριδα δεν μπορει να σωθεί και οτι ο στόχος της είναι οι αποχωρήσεις να είναι "συναινετικές" με πλήρη αποζημίωση. Όμως εκτιμούμε ότι αυτο δεν είναι δυνατόν να συμβεί στην έκταση που η διοίκηση θέλει. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επίσης η διοίκηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για τον αριθμό αυτών που θέλει να αποχωρήσουν κι ούτε έχει πει αν δεν πετύχει "η συναίνεση" τι θα πράξει στη συνεχεια. Εχει υποσχεθεί όμως σε εμάς πως εντός των επόμενων ημερών θα καλέσει τους εργασιακούς  εκπροσώπους και τα σωματεία για να τα ενημερώσει επισημα για τα σχεδια της και να κάνει διάλογο.
   Κύριοι συνάδελφοι προτείνουμε να έρθετε εσείς άμεσα σε επαφή με την διοικηση και να ασκησετε πιεση για τα δεδουλευμενα αλλα και για να σας ανακοινωσει με σαφηνεια το "σχέδιο εξυγίανσης" το οποίο στη συνέχεια θα εκτιμησουμε και θα το αντιμετωπισουμε.


Ο εκπρόσωπος των συντακτών Πάνος Σώκος
Ο εκπρόσωπος του προσωπικού Τασος Μαμουνάς  

1 comment:

Αφροδίτη Πολίτη said...

Συνάδελφοι,

κάποιοι πρωτοβουλιακά συμμετείχαμε στο κάλεσμα για παρουσία στο "Διασωματειακό" σήμεραωστε να πιέσουμε για απεργιακές κινητοποιήσεις. Συμμετείχαν απολυμένοι συνάδελφοι από μεγάλα συγκροτήματα (Ημερησία, Εθνος, ΔΟΛ) και απλήρωτοι εδώ και 13 μήνες από Φίλαθλο και περίπου αντίστοιχο διάστημα στην ΕΞΠΡΕΣ, και εμείς ως απλήρωτοι από τα μέσα Ιουλίου

Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην “Ε” και η απάντηση από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ είναι ότι το γνωρίζουν και μόλις είχαν διαβάσει την επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων που στάλθηκε σήμερα και έχουν ήδη ραντεβού με τον Πολυκανδριώτη την Πέμπτη – όπως γράφτηκε και στο μπλογκ.
Επίσης απλήρωτοι συνάδελφοι από την ΕΞΠΡΕΣ και τον Φίλαθλο είπαν ότι οι διαμεσολαβήσεις ύστερα από τόσους μήνες είναι άκαρπες, και συνεχώς οι εργοδοσία τους κοροϊδεύει. Ειδικά στο Φίλαθλο, όπου 25 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση και άλλοι 15 εξακολουθούν να εργάζονται αμισθί, ζήτησαν άμεση προκήρυξη απεργιακής κινητοποιησης και κάλυψη από τα σωματεία. Τους δόθηκε θετική απάντηση από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του Διασωματειακού, Δ. Τρίμη. Παρ'όλα αυτά οι εργαζόμενοι έδειξαν δυσπιστία επειδή όπως είπαν “τα ίδια μας λέτε εδώ και έντεκα μήνες” (υπενθυμίζουμε ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συγκροτήθηκε μόλις στις 21/9)

Οπως ενημερωθήκαμε μεθαύριο Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι συνεδριάζει το Μικτό Συμβούλιο των εργασιακών εκπροσώπων στην ΕΣΗΕΑ. Εχει νόημα να παραστούμε για να ενημερώσουμε για τα θέματά μας. Επίσης οι απλήρωτοι της “Ε” μιλήσαμε με τους απλήρωτους άλλων μαγαζιών (Εξπρες και Φίλαθλο) και ανταλλάξαμε ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες. Νομίζουμε πως αν και τα μαγαζιά αυτά είναι πιο μικρά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να διασπάσει τους εργαζόμενους μοιάζουν αρκετά (αναβολή στην αναβολή, διαίρει και βασίλευε, φρούδες υποσχέσεις, απειλή λουκέτου , γραφειοκρατικά παζάρια που δεν οδηγούν πουθενά κλπ)..

Συνάδελφοι που παρενέβησαν από το “Εθνος” και την “Ελευθεροτυπία” επισήμαναν ότι όπως είναι συνολική και συντριπτική η επίθεση που δέχεται ο κλάδος από την εργοδοσία, το ίδιο συνολικά, συντονισμένα και με αντίστοιχη ένταση οφείλουν να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι – μέσα από τα σωματεία τους. Ζητήθηκε άμεση απεργιακή κινητοποίηση ειδικά για τα μεγάλα συγκροτήματα που με διαφορετικές ταχύτητες και μεθόδους πρωτοστατούν στο Μνημόνιο στον Τύπο – ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ και Χ.Κ Τεγόπουλος.


Εκ μέρους των εργαζομένων που συμμετείχαμε από την “Ε”

Αφροδίτη Πολίτη