Monday, September 19, 2011

Ενημέρωση από τους δικηγόρους της ΕΣΗΕΑ & ΕΠΗΕΑ

Απόπειρα κωδικοποίησης νομικής ενημέρωσης από δικηγόρους σωματείων κατά τη Γενική Συνέλευση εργαζομένων στα τέλη Αυγούστου

Ασφαλιστικά μέτρα
Αναγνωρίζεται η οφειλή των δεδουλευμένων και γίνεται προσωρινή επιδίκαση. Η πρακτική «λέει» ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τους εργαζόμενους. Πρέπει να εκδοθεί δικαστική απόφαση και στη συνέχεια να εκτελεστεί. Μεσολαβούν 1 με 2 μήνες από την κατάθεση των ασφαλιστικών έως την επιδίκασή τους. Θεωρείται ο πιο «σύντομος» δρόμος καταβολής των δεδουλευμένων (που κατοχυρώνονται μέχρι τη μέρα κατάθεσης ασφαλιστικών). Όσο πιο νωρίς εκκινήσει η διαδικασία τόσο το καλύτερο για τους εργαζόμενους.

Μαζί με τα ασφαλιστικά μπορεί να ζητηθεί συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων / τρεχόντων εσόδων (: απαγόρευση πώλησης ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων).

Επίσχεση
Το μέτρο της επίσχεσης θεωρείται το «ύστατο» όπλο των εργαζόμενων επειδή ενέχει το στοιχείο της καταχρηστικότητας (: μπορεί να κριθεί από το δικαστήριο καταχρηστικό, πρόωρο κλπ). Η επίσχεση μπορεί να γίνει με ομαδική κατάθεση ατομικών εντολών (και έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας) ή και ατομικά, επίσης κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να δουλεύουν έστω και με έναντι. Εάν το χαρτί της επίσχεσης κοινοποιηθεί στον ΟΑΕΔ, ο εργαζόμενος που είναι στο ΙΚΑ/ΤΣΠΕΑΘ δικαιούται επίδομα ανεργίας. 

Αν ο εργοδότης  πείσει ότι έκανε τα πάντα, αλλά εξακολουθεί να αδυνατεί να πληρώσει ή έχει «καταφέρει» να πληρώσει τα 9/10 των εργαζομένων μπορεί να ισχυριστεί ότι το 1/10 λειτούργησε «κακόπιστα» και πρέπει να απολυθεί. Ο εργαζόμενος μπορεί να προσβάλει την απόφαση αυτή ως «εκδικητική» και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κερδίσει και να κριθεί η απόλυσή του άκυρη.

Υπαγωγή στο άρθρο 99
Για να υπαχθεί μία εταιρεία στο άρθρο 99 (: χρεοκοπία και οριστική στάση πληρωμών) θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο -υποβάλλοντας πλάνο εξυγίανσης- ότι είναι βιώσιμη. Δηλαδή, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί θέτοντας σε εφαρμογή σχετικό business plan-επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει δραστική μείωση προσωπικού..

Στην περίπτωση του 99 ορίζεται από το δικαστήριο εκκαθαριστής ο οποίος διαπραγματεύεται με τους πιστωτές προκειμένου να μειωθούν τα οφειλόμενα. Σύμφωνα με το νόμο στην κατηγορία των πιστωτών ανήκουν και οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται μισθοί και έχουν την ίδια αντιμετώπιση -χωρίς καμία διάκριση, δηλαδή οι απαιτήσεις τους δεν ευνοούνται- με τους λοιπούς πιστωτές, αυτό σημαίνει ότι υφίστανται και οι μισθοί ανάλογο "κούρεμα".. Η διάρκεια της διαδικασίας φτάνει και το 1 έτος (όπως και της πτώχευσης).
 
Με την υπαγωγή στο άρθρο 99 ενδεχομένων κάποιοι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ωστόσο η εμπειρία λέει ότι όσες φορές επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το άρθρο 99 απέτυχε, δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν εξυγιάνθηκαν και οδηγήθηκαν σε πτώχευση.  

Πτώχευση
Μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση, σταματάει η λειτουργία της, ορίζεται από το δικαστήριο σύνδικος που αναλαμβάνει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και όλοι οι εργαζόμενοι απολύονται και μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Σε περίπτωση εκκαθάρισης (τα περιουσιακά στοιχεία είναι ως γνωστόν υποθηκευμένα) οι οικονομικές απαιτήσεις των εργαζόμενων εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα έναντι όλων των πιστωτών. 
 
Ωστόσο η διαδικασία αυτή απαιτεί δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 χρόνια.

No comments: