Monday, September 19, 2011

Ενημέρωση από συνεδρίαση Επιτροπής εργαζομένων την Παρασκευή 16/9

Ασφαλιστικά μέτρα
 Μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου -που είχε οριστεί ως πρώτη προθεσμία συγκέντρωσης αιτήσεων- είχαν ανταποκριθεί 116 εργαζόμενοι (66 συντάκτες, 50 διοικητικοί). Αναμένονταν η  συμμετοχή των συναδέλφων της Φωτοεκδοτικής και του Πιεστηρίου, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη παραλάβει από την ΕΤΗΠΤΑ τη σχετική φόρμα αίτησης.
 
Εκτιμήθηκε στη σύσκεψη της ομάδας εργασίας ότι η συμμετοχή ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου, δεδομένου ότι το σύνολο των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική υπερβαίνει τα 850 άτομα.
 
Σημειώνεται ότι  συνάδελφοι που παρακολουθούν τις συσκέψεις της επιτροπής ενημέρωσαν τη Δευτέρα για την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στην επιχείρηση αναφορικά με δήθεν «κυρώσεις» από την κατάθεση των αιτήσεων για ασφαλιστικά και ζητήθηκε από τα μέλη της επιτροπής να κάνουν μια άμεση «ενημερωτική εκστρατεία» ώστε να αποσαφηνιστεί σε όλους τους εργαζόμενους το πόσο πραγματικά κατοχυρωμένη και αυτονόητη είναι η κατάθεση ασφαλιστικών από την πλευρά των εργαζομένων. Άμεσα ο Π. Σώκος έβγαλε σχετική ανακοίνωση που κολλήθηκε σε όλους τους ορόφους της εφημερίδας.

Αποσαφηνίστηκε την Παρασκευή ότι και τα δελτία παροχής μπορούν να υποβάλλουν ασφαλιστικά (βλέπε enet) αλλά η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική και χρειάζεται συνεννόηση με το δικηγόρο που θα τα καταθέσει ενιαία.
 
Αποχωρήσεις εργαζομένων 
Με τη διαδικασία των «συναινετικών» αποχωρήσεων έχουν φύγει μέχρι στιγμής: 6 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο, 2 από τη Φωτοεκδοτική και 1 γραμματέας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα περίπου 15 συνάδελφοι που έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν. Παρά την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων να σταματήσει η διοίκηση να προωθεί τις αποχωρήσεις έως ότου ανακοινωθεί επισήμως σχετικό πρόγραμμα, αυτό δεν έχει γίνει σεβαστό. Η διοίκηση αγνοώντας την απόφαση της συνέλευσης συνεχίζει την τακτική της καταβάλλοντας και τις σχετικές αποζημιώσεις τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.(Βλέπε σχετική επιστολή περί ομαδικών απολύσεων στην ΕΣΗΕΑ).

Επιθεώρηση Εργασίας
'Εχει ήδη γίνει καταγγελία από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ στην Επιθεωρηση Εργασίας για τη μη καταβολή των μισθών μας, επίσης η ΠΟΕΣΥ έχει αποστείλει αίτημα για τη σύγκληση της τριμερούς επιτροπής (Επιθεώρηση-Επιχείρηση-Εργαζόμενοι) στον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο.. Υπήρξε επικοινωνία του εκπροσώπου μαζί του προκειμένου να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία. Δεσμεύτηκε ότι είναι θέμα ημερών.

Δεδουλευμένα 
Ο Γενικός Διευθυντής (Αντώνης Πολυκανδριώτης) σε συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων επιμένει ότι με την ενδεχόμενη σύναψη του δανείου θα προηγηθεί η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης (αποζημιώσεις όσων φύγουν εθελουσίως ή με απολύσεις) και τοποθετεί χρονικά την πλήρη αποκατάσταση της μισθοδοσίας  στο τέλος του έτους 2011. Την ίδια θέση επανέλαβε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και αντιπροσωπεία της ΕΤΗΠΤΑ. Θέση της επιτροπής εργαζομένων είναι μόλις ληφθεί το δάνειο και πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα εξυγίανσης (βλέπε απολύσεις-αποχωρήσεις) να ρυθμιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων.
 
Συνέλευση στο Πιεστήριο (Κορωπί)
Την περασμένη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έγινε συνέλευση των εργαζομένων στο Πιεστήριο και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τους 3 εργασιακούς εκπροσώπους -Σώκος, Μαμουνάς, Παναγόπουλος.

-Κατατέθηκε πρόταση από τακτικούς παρατηρητές των εργασιών της επιτροπής για να γίνει μία ακόμη ενημέρωση από δικηγόρους των ενώσεων καθώς και εξωτερικούς (αμισθί) ώστε να λυθούν απορίες των εργαζομένων. Στην πορεία το αίτημα διατυπώθηκε και γραπτώς με υπογραφές περίπου 15 συναδέλφων και δόθηκε στον εκπρόσωπο Π. Σώκο ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά, αν και έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από μέλη της επιτροπής.

No comments: